Preporuka vanjskih biljaka

Uronimo u svijet biljaka i njihovih pozitivnih strana.

Dajte vašem domu, uredu ili radnom okruženju priliku da stvorite simbiozu. Vertical Greenery pomoći će vam da odeberete biljke za vaš prostor, orijentaciju i namjenu prostorije.

Alchemilla mollis J-Z-I

Alchemilla mollis poznata i kao Gospin plašt, ima okrugle, blago nazubljene dlakave listove. Cvjeta od svibnja/lipnja do srpnja/kolovoza i može se saditi na osunčanim i sjenovitim mjestima.

.

Dryopteris erythrosora S-I

Dryopteris erythrosora, koja se naziva i paprat od crvenog vela, zimzelena je paprat. Boja lišća mu je šarenozelena/narančastosmeđa. Najbolje uspijeva na sjenovitom mjestu.

.

Geranium ‘Rozanne’ J-Z-I

Pelargonij, s malim cvjetovima plavo-lila boje. Manji listovi od većine geranija.

.

Heuchera ‘Marmelade’

Poznato i kao Ljubičasti zvončić. Upečatljiva boja lista i lišće su uvijeni i pokazuju lijepe kremasto-bijele cvjetne grozdove između lipnja i rujna.

.

Lonicera nitida ‘Maigrun’ S-J-I-Z

Lonicera nitida ‘Maigrun’ je izdržljiv zimzeleni grm. Listovi su mali i sjajni. To je laka biljka koja se može posaditi u bilo kojem aspektu.

.

Vinca minor J-Z-I

Vinca minor je snažna zimzelena biljka, pokrivač tla. Cvjeta vrlo rano u proljeće plavim cvjetovima, Vinca odgovara i sunčanim i sjenovitim mjestima. Vinca će proizvoditi više cvijeća na suncu nego u sjeni.

.

Campanula poscharskyana J-Z-I

Zvoničić niskog rasta visine oko 15 cm. Ima bogato plavo cvijeće lipnju/srpnju, voli  sunčano mjesto, a zimi dugo ostaje zelen.

.

Asplenium scolopendrium S-I

Asplenium scolopendrium, zimzelena je paprat s velikim, izduženim, sjajnim lišćem. Biljka najbolje raste na sjenovitom mjestu.

Geranium cantabrigiense 'Cambridge' J-Z-I

Geranium cantabrigiense ‘Cambridge’ ili Pelikanov kljun cvate malim cvjetovima boje jorgovana u lipnju-srpnju i ima male listove.

Heuchera 'Frosted Violet' J-Z-I

Prekrasno mramorno tamno lišće sa svijetlo ružičastim do ružičastim cvjetovima između lipnja i kolovoza.

Heuchera 'Obsidian' J-Z-I

Upečatljiva tamnoljubičasto-crvena boja lista,  lišće je uvijeno po rubu i cvjeta lijepe bijele cvjetne grozdove između lipnja i rujna.

Polypodium vulgare S-J-Z-I

Poznata i kao obična hrastova paprat. Zimzelena biljka sa kožnatim lišćem i narančastim tragovima na dnu. Razumno podnosi sušu, voli djelomičnu sjenu i naraste do 30 cm. Ne podnosi vapnenac u tlu.

Bergenia ouverture ‘Eroica’ J-Z-I

Zimzeleno sjajno zeleno lišće od jeseni postaje crveno i bakreno. Prekrasni magenta ružičasti cvjetovi u proljeće.

Sedumi ili Žednjaci

Biljke imaju listove koji sadrže spremnike vode i tipičan izgled cvjetova koji imaju pet latica, vrlo rijetko četiri ili šest. Mnoge vrste seduma su uzgojene kao vrtne biljke s obzirom na njihov zanimljiv i atraktivan izgled i otpornost. Različite vrste zahtjevaju različite uvjete, neke toleriraju hladnoću ali ne podnose vrućinu, dok druge podnose vrućinu, a hladnoću ne.

Carex oshimensis ‘Evergreen’ S-I-J-Z

Carex oshimensis ‘Evergreen’ je izdržljiva ukrasna trava i savršena je za pokrov tla. U svibnju i lipnju biljka cvjeta s finim šiljcima lijepe brončane boje.

.

Helleborus foetidus Z-I

Helleborus foetidus je zimzelena biljka s duboko urezanim lišćem nalik na palmino lišće. Biljka cvjeta od prosinca/siječnja do proljeća i daje zeleno/žuto cvijeće.

.

Heuchera ‘Lime Rickey’ Z-I

Meko naborano i naborano i+limeta-zeleno lišće koje zadržava svoju svijetlu boju. Mali bijeli cvjetovi u obliku zvona pojavljuju se u kasno proljeće na vitkim stabljikama.

.

Heuchera ‘Paris’ J-Z-I

Dekorativno lišće s tamnim lisnim žilama. Listovi su narančaste boje, prekriveni srebrnim oznakama. Stabljike tamno ružičastih cvjetova produžuju se kasno u proljeće.

.

Tiarella 'Brave Heart' J-Z-I

Polu-zimzelena višegodišnja biljka koja ima sredinu lista od srcolikog do širokog ovalnog oblika, , svijetlo do žuto-zelenog lišća s kestenjastim žilama. Gusti, uspravni grozdovi pahuljastih, blijedo ružičastih cvjetova pojavljuju se od kasnog proljeća do ljeta.

Bergenia 'Bressingham White' J-Z-I

Prekrasno bijelo cvijeće u travnju/svibnju. Preferira sunčano do polusjenovito mjesto.