Sobna biljka mjeseca listopada – Scindapsus pictus

Interesantna biljka s tamno zelenim lišćem posutim srebrnastim točkicama.

Scindapsus pictus  zasigurno će privući pažnju gdje god da se nalazi u vašem domu. Uživati ćete u ovoj trajnici i samoodrživoj biljka.

Njega: najbolje se biljka osjeća u zdravom uzgoju u bogatom, dobro dreniranom tlu,  jednom mjesečno je potrebno dohranjivati. Voli vlažne prostorije  i  indirektno svjetlo, s temperaturama između 18-29°C.

Porijeklom je iz toplih i vlažnih područja jugoistočne Azije poput Bangladeša, Bornea, Filipina, Jave i Sumatre. Klasificiran kao zimzeleni penjač, Scindapsus pictus  ​​može narasti do 4 m ako se uzgaja na otvorenom, u klimama bez smrzavanja, ali obično raste oko 3 metra kad se uzgaja u zatvorenom prostoru ili posadi u visećem cvijetnjaku.

Listovi mladica su u obliku srca i kako biljka sazrijeva, postaju perastasti. Iako se uzgaja u zatvorenom prostoru, biljka rijetko cvjeta u ljeto, a potom daje sitne neznatne cvjetne preslice koje tvore bobice.

Vanjska biljka mjeseca listopada – Heuchera ‘Marmelade’

Heuchera je izdržljiva, višegodišnja biljka koja se lako uzgaja. Njihovo lišće omogućuje vam stvaranje granica i sugestivnih kutova u bilo kojem vrtu.

Uvijek cijenjeni zbog svog ukrasnog lišća i nježnog cvijeća: sve vrste i brojne sorte Heuchera savršene su za kamenjare i za uljepšenje bilo kojeg vanjskog prostora.

Zovu se još i koraljnim zvonima ( Coral Bells ), jednostavna je za uzgoj i spremna za šarmiranje nijansama boja savršenim za uljepšavanje vašeg vrta. Heuchera je dio obitelji Saxifragaceae a uključuje male višegodišnje vrste (rijetko prelaze 35/40 cm u visinu), a koje karakterizira lišće slično onome u Geraniuma.

Oblik, mala veličina i svojstvo pokrivača tla čine ovu biljku pogodnom za stvaranje spektakularnih gredica i cvjetnjaka. Listovi ukrašeni su razmetljivim žutim, ljubičastim ili crvenim žilicama, nazubljeni su i tvore doista fascinantnu kompaktnu krunu, poprimajući tamnije boje tijekom hladnih zima. Nježni cvjetovi, podržani tankim stabljikama, razvijaju se tijekom najtoplijih mjeseci.

Heuchera je vrlo popularna biljka jer je uvijek spremna pružiti veliki kolorni doprinos čak i kad temperature naglo padaju tijekom duge zime (a i zato što je rustikalna). U nedostatku cvijeća, lišće je ono što postaje  elegantno i šareno.