Sobna biljka mjeseca studenog – Phlebodium aureum

Phlebodium aureum, uobičajeno poznat kao plava zvijezda paprati, zanimljiva je paprat s izduženim listovima i ugodne zeleno-plave boje. Njegova sposobnost podnošenja slabog osvjetljenja i relativno lagano održavanje čine ga izvrsnim izborom i za početnike i iskusnije ljubitelje paprati!

Kao sa svim kućnim biljkama, najbolji način da shvatite kako brinuti o svojoj plavoj zvijezdi paprati je pogledati način na koji prirodno raste – znači promatrati vašu biljku s vremena na vrijeme.

Phlebodium aureum se uglavnom nalazi u tropskim šumama u Južnoj Americi, iako se njegov prirodni raspon širi i u Sjevernu Ameriku. Ovdje ne raste u tlu kao većina ostalih biljaka. Umjesto toga, ima gomoljasto puzanje koje mu omogućava da raste na drveću na ne-parazitski način. To mu omogućuje da dosegne više od mnogih biljaka koje rastu na tlu.

Spomenuto čini ovu biljku epifitom. Ako ćemo pokušati uzgajati ovu vrstu u zatvorenom prostoru, dobra je ideja imati na umu ovaj prirodni obrazac rasta, jer će on odrediti mnogo načina na koji bismo trebali brinuti za biljku.

Iskušajte ovu biljku u vašem vertikalnom vrtu, biljka će biti sretna, lijepa i zelena u Vertical Greenery sistemima vertikalnog ozelenjavnja, a vašem prostoru dati će dašak prirode, što u konačnici čini naše okruženje zdravijim i ugodnim mjestom za život.

Vanjska biljka mjeseca studenog – Carex oshimensis ‘Evergold’ 

Carex oshimensis ‘Evergold’

Carex oshimensis ‘Evergold’ cijenjen je po vrlo svijetlom i dekorativnom raznolikom lišću tokom cijele godine. Oblikuje okrugle i vrlo guste busene. Najbolje od svega je što ne zahtijeva održavanje.

Carex oshimensis ‘Evergold’ ne zahtijeva nikakvo održavanje; savršeno je tolerantan na sušu kao i na hladnoću i zato ga nije potrebno zalijevati.

Carex oshimensis ‘Evergold’ ili raznolika japanska kadulja, je nisko rastuća trajnica (visoka 10 cm, promjera 30 cm) iz porodice Cyperaceae. Tvori gusti bosen sitnih, graciozno opuštenih listova, čija je tamnozelena boja osvijetljena krem nijansom po središnjem dijelu lista. Njegovo lišće je zimzeleno i ostaje ukrasno u bilo koje godišnje doba: ova vrsta zaslužuje naziv “Evergold”.

Otporna je biljka i do -12° C, može se uzgajati i u posudama, u kombinaciji s drugim trajnicama.

Carex oshimensis ‘Evergold’ – cvjeta u travnju i svibnju

Sadi se u jesen (rujan do studeni), proljeće (ožujak-travanj)

Tlo: lagano, svježe, humusno, drenirano

Izloženost: sunce, djelomična hladovina

Razmnožavanje: sjetva, podjela u proljeće

Iskušajte ovu biljku u vašem vertikalnom vrtu, biljka će biti zadovoljna u Vertical Greenery sistemima vertikalnog ozelenjavnja, a vašoj okolini dati će dašak prirode, što u konačnici čini naše okruženje zdravijim i ugodnim mjestom za život.